大熱 Netflix 劇集《后翼棄兵》(The Queen’s Gambit) 令大家瞬間沉迷起國際象棋嚟 (或者醒起有國際象棋呢樣野),於 Google 搜尋「如何下國際象棋」的數據達到了 9 年以來的巔峰,國際象棋網站 Chess.com 都表示佢地網站嘅多左5倍玩家咁多!除左呢兩項有趣嘅《后翼棄兵》現象,原創影集副總裁 Peter Friedlander 仲分享左其他《后翼棄兵》嘅有趣數據,一齊睇下有邊D~

在國際象棋的線上網站 Chess.com 中,新玩家暴增了五倍之多。

eBay 上的國際象棋詢問度大增 250 %,專賣玩具的知名銷售商 Goliath Games 也表示近期國際象棋的販售增加超過 170 %。

在 Google 搜尋「Chess」的數量倍增,而搜尋「How to play chess」的數據則達到了 9 年以來的巔峰。

劇集上線 28 天,共 6200 萬觀賞數,為 Netflix 有史以來獲得最多觀賞數的戲劇類迷你影集。

劇集的魅力席捲全球,劇集登上 92 個國家的單日排行榜前 10 名,並在 63 個國家中奪冠,包括英國、阿根廷、以色列和南非。

《后翼棄兵》的原著小說在出版 37 年後,登上《紐約時報》暢銷書榜。


你可能也會喜歡


女主角安雅泰萊采兒 (Anya Taylor-Joy) 今年都有唔少電影上映,好似《新異變人》😅、《居禮夫人:一代科研傳奇》同埋重新上映嘅《EMMA:上流貴族》,唔知你地有冇睇過?

安雅泰萊采兒嘅電影作品一覽

安雅泰萊采兒 (Anya Taylor-Joy) 的作品、曾參與的電影及個人簡介 - Enjoy Movie
Anya Taylor-Joy was born on April 16th, 1996 in Miami (Florida). Her mother is African-Spanish-English and her father is Scottish-Argentinian. She’s the youngest of six children. Anya was raised in Argentina until the age of six and then moved to London. Taylor-Joy is more know for playing the roles…

各大平台有乜好睇? Netflix、iTunes 同戲院資訊,盡在 Enjoy Movie App
iOS 立即下載 >> https://go.enjoymovie.net/download

喺 Netflix 同香港戲院網站都睇到 IMDb 同爛番茄評分
Chrome extension >> https://go.enjoymovie.net/extension

Like 我地 Facebook 專頁掌握更多電影大小事
https://www.facebook.com/LetsEnjoyMovie/

Join 我地個 group 同其他一樣咁鍾意睇戲嘅 Group 友吹下水
https://go.enjoymovie.net/66dd3